image description
Lærerveiledning print
Tobakk/Nikotin
  • Tobakk er blader fra tobakksplanten. Bladene tørkes og deles opp, tilsettes forskjellige stoffer. Tobakk kan tygges, røykes eller brukes som snus. Det virksomme stoffet i tobakk heter nikotin.

    Nikotin er et sterkt avhengighetsskapende stoff og man kan bli avhengig etter kortvarig bruk. Ja, man blir faktisk raskere avhengig av nikotin enn av sterke narkotiske stoffer som heroin og kokain, mener forskere. Nikotin har så svak effekt at vi ikke kaller det er rusmiddel. Det skjer ingen trafikkuhell på grunn av tobakksrus, for å si det slik. Allikevel kan tobakksbruk gi store helseproblemer.

     

    Røyk

    Av de som røyker fast (det vil si daglig, i mange år), vil omtrent halvparten dø av sykdommer som skyldes røykingen. I gjennomsnitt vil disse dø 11 år tidligere enn de som ikke røyker. Hjerte- og karsykdommer er den mest utbredte dødsårsaken, med lungekreft på andre plass.

    Når du utsettes for røyk fra andre (passiv røyking), får du i deg de samme helseskadelige stoffene som de som røyker. De skadelige stoffene blir værende i omgivelsene, for eksempel hjemme eller i bilen, lenge etterpå.

     

    Snus

    Snusing er først og fremst farlig for munnen. Etter lang tids bruk vil tannkjøttet begynne å trekke seg tilbake, noe som kan føre til dårlige tenner og tannkjøttsykdommer. Ut over dette er ikke forskerne enige om nøyaktig hva slags skader snus gir. Men det er funnet indikasjoner på at snusbruk øker risiko for kreft i bukspyttkjertelen, spiserøret, magesekken og munnhulen.

    Blant unge er snusing den vanligste formen for tobakksbruk, mens røyking har gått ned. Undersøkelser viser at kun 2% av ungdomsskoleelever røyker daglig eller ukentlig. 89% har aldri prøvd å røyke.

    7 av 10 røykere har lyst til å slutte å røyke, men gjør det ikke allikevel. De fleste som har slutta, har prøvd å slutte flere ganger før de lykkes. Det kan tyde på at det er ganske vanskelig å slutte når man først har begynt. Det samme gjelder de som prøver å slutte å snuse. 

     

    Forurensning og forsøpling

    Verdens helseorganisasjon forteller at tobakksdyrking bruker opp god matjord og krever store mengder sprøytemidler som bidrar til å forurense vann og jord. I tillegg er forsøpling fra snusposer og sigarettsneiper et problem.