
-
Hver dag tar vi hundrevis av valg. Alt fra hvilke klær vi tar på oss om morgenen, hva vi skal ha på brødskiva, til hvilke fritidsaktiviteter vi velger å være med på. Noen valg betyr mest for oss selv. Andre valg får konsekvenser for andre. Noen ganger vet vi ikke at vi velger. Valgene er ubevisste. Vi gjør det som vi alltid har gjort. Andre valg er mer bevisste. Noen ganger blir vi satt overfor situasjoner hvor vi må velge raskt. Kanskje har vi ikke tatt stilling til hva vi mener før vi må velge der og da.
Valg kan deles inn i tre kategorier:
- Hverdagsvalg
- Framtidsvalg
- Situasjonsvalg
Hverdagsvalg
Valg som hva vi skal ta på oss om morgenen, hva vi velger å ha på brødskiva eller om vi sykler eller går til skolen er det vi kaller hverdagsvalg. Det er små valg vi tar i hverdagen som får få eller ingen konsekvenser. Det betyr at det ikke har så mye å si om vi velger å ha på f.eks. rød eller hvit t-skjorte, velger salami eller skinke på brødskiva.
Hverdagsvalg får konsekvenser over tid, men det er ikke disse valgene som har de største konsekvensene i det store og hele.
Framtidsvalg
Framtidsvalg er for eksempel hvilken videregående skole vi velger å søke oss inn på, hvem vi velger å ha som venner og hvilke fritidsaktiviteter vi velger å være med på.
Når man tar framtidsvalg kan man undersøke på forhånd og prøve ut. Man kan få råd fra venner, lærere eller foreldre før man tar valget, og man kan bytte om man velger feil. Disse valgene påvirker framtiden vår, men vi har god betenkningstid og kan forandre mening underveis. Det gjør at disse valgene er godt gjennomtenkt og kan rettes opp uten store konsekvenser.
Situasjonsvalg
Den tredje kategorien valg er situasjonsvalg. Dette er valg hvor vi må bestemme oss på kort tid, ofte i «pressede» situasjoner. Dette kan for eksempel være å si ja eller nei til å sitte på med moped med eldre ungdommer eller si ja eller nei til å drikke alkohol når noen vil ha oss med. Om du ikke har stått overfor slike valg enda, kan du komme til å bli det de neste årene.
I slike situasjoner kan det være vanskelig å vite hva vi skal svare. Vi har ikke tid til å be om råd fra andre, og det kan være vanskelig å si nei om man ikke har lyst. Det «kule svaret» er ofte det mindre kloke. Situasjonsvalg kan få store konsekvenser om vi velger feil, både akutt og over tid.
Hvordan ta gode situasjonsvalg?
For å ta gode avgjørelser i situasjonsvalg kan det hjelpe å ha tenkt gjennom og snakket om det før. Hvordan kan du klare å si nei når du ikke vil? Kanskje er det lett for deg å si nei, eller kanskje du synes det kan være vanskelig å si nei sammen med venner. Hvordan kan du vite hva de lure valgene er for deg? Kanskje kan du snakke med en venn om det på forhånd. Dere kan finne ut hva dere vil gjøre om dere blir satt denne situasjonen. Finn ut hvordan dere kan hjelpe hverandre.
Når det gjelder forholdet vårt til tobakk og rusmidler, vil de valgene vi tar virke inn på både oss selv og de som er rundt oss. Den som røyker, tar giftstoffer inn i sin egen kropp. Men røyken fra sigaretten påvirker også de som er i nærheten av røykeren. Når flere i vennegjengen begynner å røyke kan det være vanskelig å være den som sier nei. På samme måte er det med alkohol og andre rusmidler. Valgene vi tar om vi velger å bruke et rusmiddel kan gi store konsekvenser og helseskader.