2012-2013: Hennummarka skole

884 lag konkurrerte om å komme til finalen i JUBAs kunnskapskonkurranse «Hvem blir Norgesmester?». Tre lag klarte det. I finalen i Trondheim lørdag var trekløveret fra Hennummarka skole i Lier skarpest. Johanna Elise, Marley Lillian og Maxim visste mest.

Se film fra finalen 2013

       

     

De tre som klarte å kvalifisere seg til finalen i Trondheim, var Hennummarka skole fra Tranby i Lier, Krøderen skole fra Noresund, også i Buskerud, og Valle skule fra Skodje i Møre og Romsdal. Alle tre lagene svarte godt for seg på de til dels vanskelige finalespørsmålene.

Mange voksne ville nok hatt problemer med å oppnå samme resultat som sjuendeklassingene i finalen. Men til slutt viste Johanna Elise, Marley Lillian og Maxim fra Tranby i Buskerud seg som de aller skarpeste. Med tre poengs ledelse til neste lag ble de kåret som vinner og fikk overrakt den største pokalen av programlederen Solveig Hareide.Til venstre ser vi vinnerlaget med lærer Hilde Østvik Kaspersen og pokalene.

Over 2500 deltakere

I alt over 2.500 elever fra 6. og 7. klasser over hele landet deltok i de tre innledende rundene i kunnskapskonkurransen «Hvem blir Norgesmester?». Gjennom undervisning forbereder elevene seg til å svare på spørsmål om blant annet rusmidler, politikk, miljøvern, sport og musikk. Siden svarer lag på tre og tre elever på spørsmål via internett fra sine respektive skoler. Nedenfor ser vi de tre lagene; fra venstre Hennummarka skole, Krøderen skole og Valle skule.

Det er de tre beste lagene etter tre slike runder som får æren av å delta i finalen i Trondheim. I tillegg til store pokaler får deltakerne er en opplevelseshelg i Trondheim i samband med finalen. Det starter med besøk i Nidarosdomen før finalen, deretter fin middag og bowling. Søndagen blir brukt på Vitensenteret og deretter i Tyholttårnet med pizzalunsj og full utsikt over Trondheim.

Her kan du se hva lokalavisa Lierposten har skrevet om vinnerlaget fra Hennummarka skole.

Barns utvikling

Junior- og barneorganisasjonen JUBA var vertskap for finalen i Trondheim og er arrangør av hele kunnskapskonkurransen. JUBAs aktiviteter skal bidra til barns utvikling under fire motto: Vær deg selv. Vær åpen. Vær nysgjerrig. Vær en venn. Forebygging av rusproblemer er ett av siktemålene for JUBA. Et annet mål er å gjøre barn opptatt av samfunnet rundt seg og av globale problemer som miljø og urettferdighet. Derfor har også konkurransen «Hvem blir Norgesmester?» spørsmål innenfor disse temaområdene.

     

     

Bildene over: Peptalk med programleder Solveig Hareide før finalen, Solveig holdt humøret oppe hos lagene også når spørsmålene var krevende. Fire JUBA-jenter underholdt med sang mens lagene fikk slappe av et øyeblikk; her Hanna, Eline og Marte.

I skoleåret 2012-2013 var det 108 påmeldte skoler, 844 deltakende lag med mer enn 2.500 elever. Dette er 900 flere elever enn forrige skoleår. «Hvem blir Norgesmester?» er en kunnskapskonkurranse som har pågått i mer enn 40 år.

Stort kunnskapsfelt

Deltakerne må forberede seg godt, for det er et stort spekter av tema som de kan bli spurt om. Hvilket parti er Ola Borten Moe nesteleder for? Hvor mange tær har en bjørn på hvert bein? Hvilket stoff i tobakk og snus er det som skaper avhengighet? Hovedstaden i Latvia? Hvilket kjent fransk roman og musikal ble til film i 2012? Hva er aldersgrensen for å kjøpe brennevin? Og hvilket kjent rap-gruppe består av Chirag og Magdi?

    

    

At de vanskeligste spørsmålene kom først denne gangen, skapte nok noen ekstra nerver hos deltakere som var veldig spente fra før av. Men Solveig Hareide, kjent fra blant annet Cosinus og Newton i NRK, ledet det hele på en levende og avslappet måte og skapte god stemning både i lagene og hos publikum. Og når lagene først var kommet på glid, kom de riktige svarene på løpende bånd. Men flest riktige svar hadde altså de tre deltakerne fra Lier.

På laget fra Krøderen skole deltok Vilde Kristine, Cathrine og Marina. Svein Erling, Daniel og June representerte Skodje kommune og Valle skule.

Av Dag Endal